Toisen roska, toisen aarre

Kuva: Arthur Lambillotte / Unsplash
Follow my blog with Bloglovin

Muutamia vuosia sitten tein pienimuotoisen keittiöremontin, kun oli pakko. Keittiön vesilukon takana oli ns. salavuoto… no ei siitä sen enempää. Ei ollut kovin kiva juttu. Päätin laittaa keittiön lattian ja kalusteet sama tien uusiksi. Sisäinen Remontti-Reiska löytyi aika nopeasti sisuksista, vaikka remppahommat eivät sinne hekuman huipulle kuulu meikäläisen harrastuksissa.

Remonttia ei tehdä ilman kunnon työkaluja. Silloin vielä suhtauduin syystä tai toisesta karsaasti lainaamiseen tai vuokraamiseen. Sitä paitsi uusia leluja on vain niin kiva ostaa. Prismasta sitten tuli hankittua kuviosaha ja monitoimityökalu. Hyvin laitteet palvelivat projektin ajan ja jonkinlainen toimiva lopputulos saatiin aikaiseksi. Mutta kuinka paljon niitä työkaluja on sen jälkeen käytetty? Aivan: ei juuri ollenkaan.

Nyt miettisin asiaa varmasti uudella tavalla ja käyttäisin vuokrausta tai lainausta. Työkalujen vuokrausta taisi siihen aikaan olla enimmäkseen ammattikäyttöön, tosin tavaroiden vertaisvuokrausta tekevä kuinoma.fi on toiminut jo vuodesta 2007.
Helsingin kaupungin kirjastokin on jo pitkään tehnyt yhteistyötä Kuinoman kanssa. Muutakin valikoimaa kirjastosta löytyy, kuulokkeista kitaroihin. Trendit ovat hieman muuttuneet ja minä kai sitten mukana tässä tavaroiden lainausta koskevassa asiassa ainakin. Ympäristöasiat on aivan eri tavalla esillä kuin vuosia sitten.

Ottaisitko toisen oman?

Tavaravuokraamot ovat ehdottomasti parempi vaihtoehto ostamiselle, jos käyttö on vähäistä. Ympäristön näkökulmasta niissä on mielestäni se ongelma, että palveluntarjoajalla täytyy olla laaja valikoima tavaraa varastossaan. Tämä johtaa väistämättä siihen, että varastoissa lojuu jonkin verran tavaraa ilman käyttöä. Kun tavaravuokraus on bisnestä, niiden huollosta ja käytettävyydestä pitää huolehtia vaikka ne eivät olisi lähiaikoina vuokralle menossakaan. Se saattaa olla turhauttavaakin.

Ekologisempaan lopputulokseen päästäisiin pistämällä yksityishenkilöiden omistamat tavarat vuokralle. Kunnolla organisoituna niiden käyttöaste saataisiin nousemaan. Kuluttajien äänestäessä jaloillaan voitaisiin saada aikaiseksi liikehdintää myös tavaroiden valmistukseen ja jälleenmyyntiin. Laadulla ja kestävyydellä olisi taas väliä eikä niitä ostettaisi huvikseen, kun tavoitteena olisi mahdollisimman pitkä elinkaari. Tämä olisi melkeinpä välttämätöntä ympäristön kannalta. Kyse on asennemuutoksesta ja huonojen tapojen poisoppimisesta. Tavaroiden vuokraus on vielä poikkeus, ja tavaran ostaminen normi. Asia voisi olla toisinkin päin.

Vahinkoja sattuu kaikille ennemmin tai myöhemmin. Tässä suhteessa kannattaa ja pitääkin olla varovainen. Työ ja elinkeinoministeriön ylläpitämästä sivustosta www.jakamistalousinfo.fi löytää perustietoa jakamistalouden palveluiden käytöstä. Tavaravuokraamon kanssa toimiessa kyse on selkeästä asiakassuhteesta, jolloin palveluntarjoaja on vastuussa mahdollisten ongelmien selvittämisestä. Vuokraajaa suojaa myös kuluttajansuoja, joka on Suomessa vahva. Kuluttajaneuvonta auttaa kiistatilanteissa yksityishenkilöä selvittämään asiat.

Kuva: Christian Bolt / Unsplash

Tavaroiden vertaisvuokrauksessa sopimus tavaran vuokrauksesta tehdään yksityishenkilöiden välillä. Tässä tapauksessa noudatetaan yhteistä sopimusta eikä kuluttajansuojasäädöksiä voida soveltaa. Kuluttaja voi olla yhteydessä jakamisalustan ylläpitäjien kanssa riidan selvittämisessä. Hyvän palveluntarjoajan pitääkin olla varautunut olemaan välikätenä kiistatilanteissa, vaikka juridisesti ei vastuussa olekaan. Välinpitämätön palveluntarjoaja ei varmasti asiakkaita kauaa palvelussaan pidä. Kotivakuutukset korvaavat yleensä vuokratun ja lainatun tavaran, mikäli se ei ole hankittu ansiotyötä varten. Vuokralleantaja voi myös vaatia vakuuksia tavaran vuokrauksen ajaksi.

Vertaisvuokrapaikoista Kuinoma tulikin jo mainittua. Palvelusta saa melkein kaikenlaista mitä kuvitella saattaa. Käyttöehdot ovat laajat ja palvelun vakuuskäytäntö on hyvin mietitty. Tavaran toimituksenkin voi palvelun kautta tilata. Tavaroita sivustolla voi ilmoittaaa sekä yksityishenkilöt ja yritykset. Palvelun näyttäisi panostavan nykyään enemmän ammattimaisiin tavaravuokraamoihin. Käyttöliittymä on kuitenkin kömpelö ja mobiililaitteissa tuurilla toimiva. Yli kymmenen vuoden kokemuksella Kuinoma on joka tapauksessa edelläkävijä yksityishenkilöiden tavaroiden vuokraustoiminnan edistämisessä.

Mobiilialustalla toiminut tavaroiden vertaisvuokrauspalvelu Goodrnt sai Sitralta Fiksu Arki – yrityskilpailun palkinnon vuoden 2018 alussa. Kun yritin kokeilla sitä, ei sovelluksesta löytynyt yhtään mitään. Sainkin kuulla, että palvelu on lakkautettu. Ihmiset eivät ilmeisesti olleet valmiita maksamaan tavaroista ja näkemään vaivaa niiden vuokrauksen eteen. Pohdin, olisiko tässä tapauksessa kuitenkin luotettu liikaa alustan vetovoimaan ja kenties jätetty markkinointityö liian vähälle.

Tarkempaan kohderyhmään fokusoituneita vertaisvuokrauspalveluja ovat Retkirent ja Kinspiring. Ne näyttävät ulospäin raikkailta, ja niistä löytyy karttatoiminnot sekä vertaisarvointi. Liiteri tarjoaa “kodin laitteet palveluna” -tyyppisen palvelun. Kovasti siis yritystä tavaranvuokrauksen edistämiseen löytyy. Uudesta sukupolvesta odotetaan suunnanmuuttajaa, mitä tulee kulutustottumuksiin.

Monesti kuulee, että fiksut nuoret eivät halua enää omistaa asioita. Tavaroiden suhteen asia vaikuttaisi kuitenkin olevan omistamista suosiva, jos on uskominen Vähittäiskaupan tutkmussäätiötä. Tilaajan perusteella voi olla syytä suhtautua tutkimukseen varauksella. Joka tapauksessa ajattelisin, että tavaroiden vuokraustoiminnan pitää panostaa vaivattomuuteen ja huolettomuuteen sekä hyvään näkyvyyteen, jos aikoo saada parempaa jalansijaa kuluttajamarkkinoilla.

Esikatselu(avaa uuden välilehden)

Jätä vastaus:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sivuston alatunniste